Metsäsienirisotto

Monelle risotto tuo mieleen koulun kuivahkon keitetyn riisin, jossa oli seassa sekavihanneksia ja paistettua jauhelihaa. Monille risotto on edelleen juuri tuo kouluajan riisiruoka. Tämä metsäsienirisotto on tehty toisin, eli tässä valmistetaan monivaiheisesti liemi ja sienet sekä lopuksi nämä yhdistetään riisin kanssa muhevaksi ja pehmeäksi lopputulokseksi, joka kruunataan juustolla ja voilla. Ruoka vaatii vähän uteliaisuutta ja viiteliäisyyttä. Tämä on sienestäjälle oiva tapa käyttää keräämiään sieniä ja saada yksinkertaisesti sieniltä maistuva ateria. Aivan kädenkäänteessä tämä ei käy, vaikka ei tämä myöskään mitään rakettitiedettä ole. Rohkeasti kokeilemaan!

Metsäsienirisotto

Valmistusaineet:

Noin 2-3 dl kuivattuja metsäsieniä, voit käyttää myös suoraan tuoreita sieniä, joita voi laittaa vähän reilummin.

Vettä kuivattujan sienien liottamiseen

2kpl sipulia 1 nippu persiljaa tai ruukkupersilja

öljyä muutama liraus, esim. oliiviöljyä voita pari kohtalaista klimppiä ja kolmas vielä ihan loppuvaiheessa. Kohtalainen klimppi tarkoittaa tässä noin 0,5-1 dl kokoista määrää omien mieltymysten mukaisesti.

1-1,5 dl kuivaa omenasiidä tai valkoviinikin kelpaa tähän.

4 dl risottoriisiä

1,2-1,5 litraa vettä

2 kpl vihannesliemikuutioita

pippurisekoitusta 1 tl ja/tai kokonaisia sekalaisia pippureita noin 10-15 kpl chilrouhetta ripaus eli noin 0,5 tl

1,5 dl parmesanjuustoa

2 oksaa varsiselleristä

Valmistusvaiheet toteutetaan kolmivaiheisesti:

1.)

Pilko sipulit pieniksi: toinen pientä silppua, toinen isoja kuutioita.

Pilko persiljat pieniksi ja varret myös vähän roisimmi, niiden ei tarvitse olla ihan niin pientä ja hienoa.

Pilko varsisellerin pari oksaa

Liota kuivatut sienet vedessä pehmeiksi, kestää noin 30 min vähintään.

Laita kattilaan noin 1,2-1,5 litraa vettä, laita sekaan isot sipulipalat, persiljan varret, pippurisekoitus/pippurit, kasvisliemikuutiot, chili ja aseta kattila liedelle, kiehuttele liemi kuumaksi, pidä se kuumana.

2.)

Ota käyttöösi pannu nro1.

Laita pannu liedelle ja pohjalle liraus öljyä ja voiklimppi ja anna sulaa. Kippaa sekaan pienitty sipulisilppu, anna kuulottua, lisää sienet, anna kuumentua kunnolla, lisää varsisellerisilppu ja siideri ja anna kunnolla kuumentua pehmeiksi. Siirrä syrjään tämä pannu nro 1.

3.)

Ota käyttöön pannu nro2.

Laita pannu liedelle ja laita pohjalle liraus öljyä ja klimppi voita. Anna sulaa. Lisää 4 dl riisiä pannuun. Sekoittele koko ajan, ei saa palaa. Kun olet sekoitellut siten, että riisit näyttävän jonkin verran läpikuultavilta ja voi ja öljy on imeytynyt riisiin, ota kauhalla lientä kattilasta ja kaada sitä riisien päälle. Niiden kuuluu sihahtaa ja liemi alkaa imeä lientä itseesä. Lisää lientä tässä vaiheessa näin 3 dl.

Kun liemi on imeytynyt jonkin verran, voit alkaa lisätä sieniä pannulta nro 1 tähän riisine kanssa samalle pannulle. Kun liemi on imeytynyt, lisää lientä kattilasta uudelleen muutamia desilitroja kerrallaan.

Lisää vuorotellen lientä ja sieniä, sekoittele tasaisesti. Lisää kaikki liemi ja kaikki sienet näin vuorotellen pikku hiljaa, omina annoksinaan.

Riisin tulisi olla suhteellisen pehmeää , ei missään nimessä "sitkeä klimppi". Riisi imaisee yllättävän paljon nestettä.

Maista riisiä, sen tulee olla miellyttävä, ei liian kova. kun koostumus on oikea. lisää parmesan-juusto ja voi. Maista risoton maku, vielä voit lisätä esim suolaa jos tuntuu suolattomalta.

Risotto tulee nauttia kosteana ja puuromaisena. Risoton pitää annostellessa levitä tasaisesti lautaselle.Pääsääntönä kannattaa pitää ajatusta, että syöjät odottavat risottoa, eikä risotto syöjiä.

Raaka-aineita

Liemi

Metsäsienet vedessä

Kiehuta kunnes liemikuutiot ovat sulanneet

Siput, öljy ja voi

Lisää sienet ja varsiselleri

Lisää siideri

Sekoita ja anna kunnolla pehmitä kaikken aineksien

Pannu nro 2: öljy ja voi

Riisi pannulle ja kuullota

Aloita riisipannulle muiden aineiden lisäys vuorotellen

Aloita liemellä, lisää sieniä

ensimmäisten lisäysten jälkeen voit lisätä reilummin

Riisi alkaa saostua

Kun olet maistanut riisin kostumuksen sopivaksi, lisää voita

Voin jälkeen lisää parmesan-juusto

koristeeksi voi laittaa persiljasilppua

Valmis!