Broilerkiusaus

Kiusaukset ovat vakiinnuttaneet asemansa niin arkiruokana kuin osana perhejuhlienkin tarjoilua. Perhejuhliin saapuvat "pitkänmatkalaiset" arvostavat ruokatarjoilua ja kiusauksien valmistus ei vaadi kotioloissa mitään erityisiä välineitä tai suurta budjettia. Kiusaukset ovat suhteellisen yksinkertainen ruoka valmistaa ja kermaisen koostumuksensa vuoksi täyttävää, sekä salaatin kanssa turvallisen maistuva ja simppeli valinta.  

 

VINKKI:  Jos teet laatikkoruokia tai kiusauksia usein, on kannattavaa hankkia kunnollinen keraaminen tai teräksinen uunivuoka. Jos kuitenkin perhejuhlat on tulossa ja tarvitset reilusti isompaa vuokaa mitä omistat ja jatkossa tarvitset, voi kiusauksen satunnaisesti valmistaa  kaupan kertakäyttöiseen foliovuokaan, joita löytyy isonakin kokona. 

Broilerkiusaus maistuu kaikille!

Perusaineita

varaudu pilkkomaan!

Broileria

osta joko valmiita siivuja tai pilko liha itse

Sipulit, purjoa, paprikaa

pilko ainekset valmiiksi!

Perunat

yleisperuna on hyvä valinta

Perunat

pilko suikaleiksi

Broilerkiusaus

Tarvitset ison uunivuuan, oma vuokani 33cm x 23cm x 8 cm

 

Aineet isoon broilerkiusaukseen:

8-10 kpl suurehkoa yleislajikkeen perunaa suikaloituna, HUOM! tähän eivät uuden sadon perunat sovellu!

n. 1 kg broilersuikaletta tai broilerfilettä tai broilerleikettä tms. hyvälaatuista...

1-2 sipulia pilkottuna

3-6 kpl valkosipulin kynsiä pienittynä

Muutaman sentin pätkä purjon vihreää varsiosaa pilkottuna

1 kpl paprikaa pienittynä, saa olla mitä väriä tahansa

n. 8dl ruokakermaa, voit valita mitä makuja haluat tai perusruokakermaa. Tähän käy myös kuohukerma, jos sitä haluat käyttää. 

Nokare voita vuuan voiteluun

 

Mausteet:

1-5 rkl Curry-jauhetta omien mieltymystesi mukaan, käytä maltillisesti, jos ruokailijoina on lapsia tai vaikkapa mausteherkkiä vieraita.

1-2 rkl suolaa

pippurisekoitusta myllystä

chilirouhetta jos pidät chilistä, ei välttämätön

 

Työvaiheet:

Varaudu pilkkomaan kaikki aineet valmiiksi kulhoihin ennen kuin pääset latomaan näitä kerroksittain vuokaan.

 

1.) Kuori perunat ja leikkaa suikaleiksi. Tähän ei käy ns. uudet perunat, vaan tarvitaan vanhan sadon perunoita, jokin yleislajike on hyvä. Jos kaupan valikoimassa on vain kiinteää keittoperunaa tai jauhoista muusiperunaa, valitse jauhoinen perunalajike. Keittoperuna on niin kiinteä, että lopputulos  uunin  jälkeen saattaa olla ikävästi kermassa lilluvat kiinteät perunasuikaleet, eikä kaunis pehmeä kiusaus. Suikaloinnissa voit käyttää yleiskonetta ja suikalointiterää, jos sellaisen omistat, mutta hyvällä veitselläkin perunat on nopeasti suikaloinut. 

 

2.) Kuori ja pilko pieniksi sipulit ja valkosipulit. Pilko pieniksi myös paprika ja purjon varsi.

 

3.) Valmistele broiler. Jos olet ostanut suikaleita, paista suikaleet pannulla ja lisää mukaan pilkkomasi sipulit ja valkospulit. Jos olet ostanut vaikkapa broilerfilettä tai -leikettä tai muuta isompaa palaa, pilko lihat pienemmiksi paloiksi ennen paistamista. Voit maustaa broilersuikaleita curryjauheella.

 

4.) Voitele uunivuoka ja lado ensimmäinen kerros perunasuikaleita siten, että vuuan pohja peittyy kunnolla, eli noin puolet perunoistasi. Ripottele paprikapaloja ja purjosilppua perunoiden päälle, lisää pippurimyllystä pippurisekoitusta ja ripottele suolaa ja ripottele curryjauhetta oman makusi mukaan. Halutessasi voit käyttää myös kurkumaa ripaukset, jolloin saat perunoihin lisää keltaista sävyä.

 

Lisää broilerpalat tiiviisti omaksi kerroksekseen, jonka jälkeen lisää jälleen oma kerros perunasuikaleista, loput paprikapalat ja purjosilppu, hiven suolaa, pippurisekoitusta ja halutessasi jälleen curryjauhetta.

 

5.) Kaada vuokaan ruokakermaa. Jos ruokailijoina on laktoosi-ihmisiä, käytä laktoosittomia ruokakermoja. Nesteen olisi hyvä ulottua päälimmäisten perunasuikaleiden tasalle, jotta kiusauksen pinta ei kärventyisi kuivalle koppuralle uunissa. Jos kermasi eivät riittäneet, voit kaataa maitoa halutun nestetason saavuttamiseksi.

HUOM! Varo täyttämästä vuokaasi reunojen tasalle, sillä uunissa neste alkaa reunoilta kiehua ja kuplia siten, että se saattaa liian täysinäisestä vuuasta kuplia uunin pohjalle ja kärventyä sinne kiinni aika pahasti, jolloin sitä sotkua puhdistellessa voi tulla manattua kiusaukset ja kermat sinne missä pippuri kasvaa...

 

VINKKI: Aseta vuokasi uunin keskitasolle tai keskitason yläpuolelle ritilälle, aseta sen alapuolelle uunipelti, johon olet laittanut leivinpaperia. Jos uunivuokasi kuplii yli, on neste uunipellillä, josta se on helpompi puhdistaa eikä uuniisi kärvenny kermasta mustaa savuavaa karppaa.

 

6.) Paista uunissa max. 200 astetta 45-60 minuuttia. Kokeile veitsellä, että perunat ovat pehmeitä. Mieluiten käytä uunissa miedolla lämmöllä pidempään, kuin isolla lämmöllä nopeasti. Anna vetäytyä n. 15-20 minuuttia ennen tarjoilua, jolloin peruna imaisee vielä nestettä ja kiusauksen koostumus paranee.

 

VINKKI: Jos lämmität uunissa jo kerran kypsennettyä kiusausta, lisää pinnalle ripaus maitoa tai kermaa, peitä foliolla ja lämmitä uunissa n. 150 asteessa. Jos omistat paistomittarin, käytä sitä lämmittämisessä apuna, siitä on helppo nähdä kiusauksen sisälämpötila.

 

 

 

Broilerit

paista pannulla broiler, sipuli, valkosipuli, mausta curryjauheella

Broilersuikaleet

paistetut ja maustetut!

Aloita ladonta

kerros nro 1

Ladonta etenee

kerros nro 2

Broilerkiusaus

kerros nro 3

Lisää kermaa

viimeinen vaihe on lisätä kermaa

Broilerkiusaus uuniin

max 200 astetta 45-60 minuuttia

Broilerkiusaus

valmis!

Broilerkiusauksen kaveriksi sopii vaikkapa Aurajuustosalaatti...