Perinteiset lihapullat uunissa

Lihapullat maistuvat jokaiselle!

Lihapullat maistuvat kaikille ja niiden valmistusta voi helpottaa kypsentämällä ne uunissa pannulla paistamisen sijaan. 

Valitse hyvälaatuinen jauheliha, näin varmistat, että työsi ei valu hukkaan sanan varsinaisessa merkityksessä...

VINKKI: Jos haluat lihapullista gluteenittomia tai muuten vaan välttelet korppujauhoja, voit korppujauhon sijaan käyttää taikinassa vaikkapa hernerouhetta, jota on käytetty jauhelihapihvien ohjeessa. Jauhelipihvien ohjeeseen pääset alla olevasta linkistä.

Lihapullat uunista ulos

Jauheliha, sipulit, mausteet

Lisää kananmunat

Lisää korppujauho ja kerma

Pyörittele leivinpaperille tasakokoisia lihapullia

Perinteiset lihapullat uunissa

Lihapullia valmistui ohjeella 40 kpl

Aineet:

1 kg naudan jauhelihaa (rasva 10%)

4 kpl kananmunia

1-1,5 dl korppujauhoja

0,5-1 dl vettä

0,5 dl kermaa

2 keskikokoista sipulia

1 rkl pippurisekoitusta

2 rkl yrttisekoitusta

1 tl oreganoa

2-3 tl suolaa

2 rkl jauhelihamaustetta

ripaus valkosipulirouhetta

 

Sekoita isoon kulhoon jauheliha, mausteet, kananmunat ja pieniksi silputtu sipuli. Sipulikammoiset voivat jättää sipulin pois ja makuasiahan on muutenkin miten pieniksi paloiksi sipulin haluaa silputa. Tässä erässä sipulit on jätetty roisin kokoisiksi paloiksi.

Mittaa korppuhauho toiseen kulhoon ja lisää siihen vesi. Korppujauho imaisee nopeasti veden ja seos muuttuu usein helposti yhdeksi isoksi klimpiksi. Lisää vesi osissa. Sekoita korppujauhoseos taikinaan ja vaivaa puhtain käsin koko taikinaa voimakkaasti ja perusteellisesti siten, että korppujauhoseos sekottuu taikinaan tasaisesti.

Levitä uunipellille leivinpaeri ja laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Kasta käsiäsi kuumaan veteen ja pyörittele sormissasi kauniita pyöreitä lihapullia leivinpaperille vieri viereen. Kastamalla käsiäsi välillä kuumassa vedessä, taikinan rasva ei tartu sormiin ja muovailu sujuu helpommin.

Kun olet saanut kaikki lihapullat pellille, laita koko komeus uuniin ja anna olla miedolla 150 asteen lämmöllä noin 20-25 minuuttia. Kun lihapullien pinta on kaunis ja "tasainen", lisää lämpöä 200 asteeseen. Anna paistua vielä noin 10 minuuttia.  Annetut ajat ovat kuitenkin vähän uunikohtaisia.

Ota uunista yksi lihapulla ja halkaise se testataksesi kypsyys. Jos lihapulla on kypsä, voit ottaa uunipellin pois uunista.

Lusikan avulla voit ottaa heti pelliltä lihapullat pois erilliseen kulhoon. Jos kätesi kestävät kuumuutta, pue kertakäyttöhansikkaat ja siirrä lihapullat käsin pelliltä kulhoon. Pyöräytä käsillä lihapullasta pois rasvainen neste, joka on jäänyt lihapullaan ja leivinpaperille. Tämä vaihe on parasta tehdä mahdollisimmna nopeasti kun uunipelti on otettu uunista.