Kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat parhaita varhaiskaalista valmistettuina. Kääryleiden sisustaikinaa voi varioida oman mielen mukaan, sekä mausteet, että jauheliha. Jauhelihaksi sopii erityisesti possun, naudan ja lampaan jauhelihat.

VINKKI: Useiden työvaiheiden vuoksi kannattaa valmistaa isompi määrä kerralla ja pakastaa osa myöhempiä herkkuhetkiä varten.

Jos sisutaikinaa jää yli, voit paistaa sen uunissa pienessä vuuassa kaalilaatikoksi.

Kaalikääryleet on paistettu!

Kaalikääryleet

1 kpl varhaiskaali

500g jauhelihaa (Tässä käytetty naudan jauhelihaa)

1 dl riisiä (keittämättömän riisin mitta, tähän käy myös puuroriisi)

siirappia omien mieltymysten mukaan

1 kpl kananmuna

n. 2 tl suolaa

n. 0,5-1 tl chilirouhetta tai -jauhetta oman makusi mukaan

1 tl jauhelihamaustetta tai/ ja pippurisekoitusta myllystä (Jauhelihamausteessa suolipitoisuus 35%, joka kannattaa muistaa suolan annostelussa...)

2 rkl kuivattua meiramia

1-2 rkl paprikajauhetta

0,5-1 tl valkosipulirouhetta tai -jauhetta.

 

Tee viillot kannan ympärille

Kovia kantoja voi poistaa

Seuraa työvaiheita:

 

TYÖVAIHEET:

1.) Kaalin valmistelu

Aloita valmistelemalla kaali leikkaamalla juuresveitsellä kannan ympärille viiltoja siten, että kanta lopulta irtoaa kokonaan. Työnnä kannasta kaalin sisään vaikkapa kinkkuhaarukka tms. iso haarukka. 

Laita liedelle iso kattila, jossa miedosti suolattua vettä. Kiehuta vettä hallitusti, ei tarvita isoa kuplintaa. Ison kaalissa tököttävän haarukan avulla asettele kaali veteen, jätä kahva paikoilleen. Kääntele kaalia välillä haarukan avulla, älä polta itseäsi höyryssä tai mahdollisesti kuumassa haarukan kahvassa.

Kun päälimäiset lehdet kaalista pehmenevät, joka käy varhaiskaalissa todella nopeasti, nappaa kaali hetkeksi tarjottimelle ja kun se vähän jäähtyy, voit "kuoria" kaalista päälimäiset lehdet siististi irti käyttäen apuna pientä juuresveistä ja/tai atuloita tai jos sormesi kestävät lämpimän kaalin käsittelyn, irroittele pehmoisia lehtiä tarjottimelle.

Muutaman pehmoisen lehden irroittelun jälkeen, laita kaali takaisin kuumaan veteen ja toista käsittelyä kunnes kaalisi on pieni pallero ja sopivan kokoisia lehtiä ei enää käärylekäyttöön ole. Siirrä kaalipallerosi sivuun jäähtymään. Vesikattilaa ei enää tarvita.

Jos kaalinlehdissäsi on kovahkoa lehtiruoteen osaa häiritsevästi, voit leikata sitä pois kovimman osan, kuitenkin siten, että saat sen vielä käärittyä kääryleeksi. Kaalin sisemmissä lehdissä ruode onkin pehmeämpää ja sitä on vähemmän.

 

 

Riisit keitetty, loput kaalista voi pilkkoa taikinaan

Kaalilehdet valmiiksi irroiteltuina

Mausteet taikinaan

Taikinaa isohko lusikallinen

Käännä ensin etuosa, sivut ja lopuksi pyöräytä "paketiksi"

2.) Kääryleen sisustaikina

Sekoita isoon kulhoon jauheliha, suolavedessä keitetty, jäähtynyt riisi, mausteet, siirappia maun mukaan (arviolta 0,5-1 dl), 1 kpl raaka kanamuna ja lopuksi paloittele pieniksi myös pieni jäähtynyt kaalipallerosi vaiheesta 1 ja sekoita silppu osaksi sisustaikinaa. Kaalista siis ei jää mitään käyttämättä. Sekoita taikina huolellisesti, jotta mausteet leviävät tasaisesti.

3.) Kääryleiden väkertäminen

Voitele uunivuoka tai jos teet isomman erän, voit myös asetella syvään uunipeltiin pohjalle leivinpaperin kääryleiden alustaksi. Suorakaiteen tai neliön mallinen vuoka on tässä parempi kuin ovaali tai pyöreä kääryleiden asettelun vuoksi. 

Aseta kaalinlehdelle isohko lusikallinen sisustaikinaa, käännä lehden tyviosa ensin taikinan päälle, sen jälkeen sivut ja käännä kääröksi "paketointitekniikalla". Asettele kääryle voideltuun vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle siten, että ns. lieve jää alimmaiseksi. Asettele kääryleet tiukkoihin rivistöihin vuokaasi. Lopuksi tarvitaan vielä siirappia kaalikääryleiden pintaan, jonka avulla kääryleiden pinnasta tulee uunissa kauniin ruskea. Voit joko sekoittaa kuumaa vettä ja siirappia ja valella pullasudilla seosta kääryleiden pintaan, tai päästä helpommalla ja lirutella ohuena nauhan siirappia suoraan purkista kääryleiden pintaan...

4.) Paista ja maista

Paista kääryleitä uunin keskitasolla vähän runsaassa 200 asteessa n. 20-25 minuuttia, jolloin kannattaa lisätä siirappia kääryleiden pintaan tai valella siirappi+vesi -seoksella. Jatka paistamista vielä n. 15-20 min. kunnes kääryleiden pinta on kauniin ruskea. Tästä määrästä aineksia valmistui kääryleitä 16 kpl.