Paistetut silakat

Edullista kalaa olisi kiva syödä useamminkin, mutta jos tarjouslohi päkistää, pakastesei ei nyt oikein innosta ja kukkaron nyörejäkin tekisi mieli pitää vähän kireällä, on hyvä valinta silakka. Usein rannikolla asustelevat henkilöt osaavat syödä silakkaa, erityisesti iäkkäämpi kansa, mutta olen törmännyt myös henkilöihin, joille silakka ei ruokapöytään ui missään muodossa. Silloin on syytä epäillä, että he eivät ole kunnolla valmistettua silakkaa saaneet lautaselleen.

 

Tuoreen silakan erottaa kaupan tiskillä, kun vähän jaksaa tutkailla. Tuore kala on pinnaltaan kirkas, kostea ja kiinteän näköinen. Parhaan myyntiajan ohittanut kala on vähän väsähtäneen ja kuivahkon näköinen ja sen liha on pehmennyt. Osta vain tuoretta kalaa.

Voilla paistetut silakat

Voilla paistetut silakat

Aineet:

500g tuoretta kokonaista silakkaa

4 dl ruisjauhoa

0,5 tl valkopippurijauhetta

2 tl suolaa

voita

rypsiöljyä

 

Työvaiheet:

Suurin työ on ehkä perata silakat ja varsinkin silloin, jos sitä ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Jos sinua vähän päkistää raa'an kalan käsittely paljain käsin, käytä hansikkaita. Kaupoista kannattaa ostaa ruuanlaittoon  kertakäyttöhansikkaita, joita on hyvä käyttää niin kalan kuin kanankin käsittelyssä. 

 

1.) Perataksesi kalan ota kala käteesi, katkaise pää ja vedä etusormalla kalan kaulaosasta vatsaa myötäillen perään asti. Saat sisälmykset näppärästi käteesi. Joskus pään katkaisun jälkeen varovasti vetäen voit saada jopa koko sisälmykset näin yhdellä kertaa pois. Harjoitus tekee mestarin!

Älä missään nimessä huuhdo ja lutraa silakoita veden alla enää perkaamisen jälkeen.

Jos olet harjaantunut ja vähän hurahtanut silakkafani, ota talteen mäti ja maiti, paista myös ne...

 

2.) Kun olet perannut kalat, mittaa ruisjauho ja mausteet isolle lautaselle ja kierittele silakat jauhoissa.  

 

3.) Kuumenna kunnon paistinpannu liedellä ja laita pannulle kunnon nokare voita ja loraus rypsiöljyä. Kun voi on sulannut pannuun, asettele jauhotetut silakat pannulle riveihin ja paista ne rauhassa niin kauan, että ne ovat kullanruskeita, sen jälkeen käännä ja paista toinen puoli. Silakat eivät saa kärventyä kuivalla pannulla. Jos näin käy, lisää nokare voita pannulle. Kun molemmat puolet on kauniin kullanruskeita, kerää silakat sivuun jäähtymään. 

 

4.) Kaavi lastalla pannun pinnasta pois rasva ja aseta pannu liedelle, toista paisto-operaatio voista ja rypsiöljylorauksesta lähtien.

 

5.) Maista silakoita. Jos haluat lisää suolaa, voit lisätä sitä silakoiden pintaan paistotilanteessa.

 

Silakat voi tietysti napsia tuulensuojaan suoraan paistamisen jälkeen, mutta voit myös valmistaa perunamuusia ja lisäksi kastiketta kermaviilistä, tillisilpusta, suolasta ja pippurisekoituksesta kalojen päälle. Yksinkertaisuus on tässäkin valttia!

Peratut silakat

mädit ja maidit tallessa

Ruisjauhoissa pyörittely

Silakat pannulla

Valmis!

Ruisjauhoteut mädit ja maidit

Paistetut mädit ja maidit