Lihalasagne

Lähes jokaisessa meissä asuu sen verran lasagnehullua Karvisen kattia, että ajatus lasagnesta saa helposti innostumaan. Kaupoista voi ostaa valmiita lasagnen valmistuspaketteja, joissa valmistetaan vain yksi kastike valmiista pussiaineksista. Valmisruoka harvemmin onnistuu olemaan alusta asti valmistettua parempaa, kuten ei myöskään lasagnen kohdalla. "Oikea" lasagne valmistetaan kahden kastikkeen avulla ja lasagnelevyt voivat olla kaupan lasagnelevyjä, joissa niissäkin on laaja valikoima ja mikä tahansa niistä käy.  Kahden kastikkeen pyöräyttäminen ei vaadi tekijältään mitään erityistaitoja, mutta lopputuloksessa on huikea ero. Kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Lihalasagne

Jauheliha

Sipuli ja valkosipuli

Jauheliha paistetaan

Sipulit kuullotetaan

Kattilassa tomaattimurskaa ja -pyrettä, mausteita, kasvisliemikuutio

Jauhot kattilassa

Juustokastike etenee

Koskenlaskijaa

Kerroksittain

Uuniin

Lihalasagne

Aineet:

1 pkt kaupan lasagnelevyjä 

700g-800g jauhelihaa, joka paistetaan pannulla kypsäksi

Öljyä ja/tai voita paistamiseen, juustokastikkeen tekoon ja uunivuuan voiteluun

1 prk (400g) tomaattimurskaa

Tomaattipyrettä, esim tuubista puristettuna noin 2 ruokalusikallista

noin 2-3 rkl oreganoa

1 tl chilirouhetta

1-2 rkl paprikajauhetta

1 kasvis- tai lihaliemikuutio

2 sipulia pienittynä

2-8 valkosipulin kynttä pienittynä riippuen valkosipulihulluuden asteesta :D

3-4 rkl vehnäjauhoja

150-200g juustoraastetta

0,5-1 pkt Koskenlaskijaa tai Tukkijätkää, esim. viherpippurin makuinen tai perus, mistä mausta nyt sitten pidätkään

Pippurisekoitusta myllystä muutama kieppi

8dl-1litra maitoa

suolaa 1-2 tl

 

Työvaiheet:

1.) Paista jauheliha

2.) Kuori sipulit, pilko pieniksi ja kuullota pannulla läpikuultaviksi, mieto lämpö, ei käristystä

3.) Valmista kattilaan nro 1 jauhelihakastike: 

Tomaattimurska, tomaattipyre, oregano, chili, paprikajauhe, liemikuutio kattilaan, lämmitä seos, sekoita ja lisää joukkoon paistettu jauheliha. Kuumenna ja lisää tarvittaessa vettä, jos seos näyttää liian paksulta "puurolta". Tässä saa olla vähän lientä, lopputulos on mehukkaampi. Maista, lisää tarvittaessa vähän suolaa.

4.) Valmista juustokastike kattilaan nro 2:

Sulata kattilassa kunnon klimppi voita ja loraus oliiviöljyä. Kunnon klimpillä tarkoitetaan tässä noin 4 ruokalusikallisen verran. Loraus on reilusti alle puoli desilitraa. Kun voi alkaa sulaa, laita vehnäjauhot n. 3-4 kukkurallista ruokalusikallista kattilaan. Sekoita lastalla huolellisesti siten, että jauho "kastuu" rasvasta, jauho ei saa olla kuivaa. Jos jauho on kuivaa, lisää öljyä. Seoksen pitää olla helposti lastalla työstettävää. Sekoita lastalla jonkin aikaa, älä anna seoksen ruskistustua. Lisää maitoa ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Sekoita jauhoklimpit tasaiseksi. Kun seos on lämmintä, lisää juustoa: raaste ja Koskenlaskijaa, jonka olet paloitellut siivuiksi tai palasiksi, jotta se sulaa seokseen helpommin. Lisää muutama kieppi pippurisekoitusta myllystä. Sekoita seosta, älä anna palaa pohjaan. Jos kastike on paksua, se ei välttämättä haittaa, mutta koita saada kastikkeesta melko juoksevaa, vaikkakin sen kuuluu olla sakeaa.

5.) Voitele vuoka ja aloita kerroksittain:

a.) kauhallinen jauhelihakastiketta

b.) lasagnelevykerros

c.)jauhelihakastikekerros

d.) juustokastikekerros

e.) lasagnelevykerros, jonka jälkeen jatkat edelleen jauhelihakastikkeella, juustokastikkeella jne. kunnes vuoka on lähes täynnä. Jätä juustokastikekerros päälimäiseksi. Pinnalle voit ripotella juustoraastetta jos sitä on jäänyt.

Aivan piripintaan asti ei kannata kerroksia latoa, sillä nopeasti uunissa reunoista kiehuessaan aiheuttaa sinulle jopa paniikinomaisen jumppahetken yrittäessäsi sammuttaa kiljuvaa palovaroitinta ja sen jälkeen ison siivousurakan uuninpesun merkeissä...

Paista uunissa noin 175-200 astetta 30-40 minuuttia, anna vetäytyä noin 15 minuutin ajan rauhassa ennen ruokailua.

Vinkki: Jos haluat varmistua, että uuninpohja pysyy kunnossa, laita alimmalle tasolle uunipelti, jossa on leivinpaeri. Näin sat pysymään mahdolliset ylikiehumiset erossa uuninpohjasta.

 

 

 

 

 

Lasagne valmistuu kerroksittain rakentamalla uunivuokaan

Valmis!