Imelletty perunalaatikko

Varsinaissuomalainen jouluherkku on imelletty perunalaatikko, joka makeudellaan ihastuttaa monen ruokailijan. Kauppojen perunasoselaatikko on yhtä kaukana tästä imelletystä herkusta kuin yö on päivästä. Muutamia jekkuja ja perinnetietoa taitaa olla jokaisella perheellä, jossa tätä vielä valmistetaan. Aineet sinänsä eivät maksa tähän paljoakaan, mutta vaivaa pitää jonkin verran nähdä. Ohjeita seuraamalla voit ensikertalaisenakin onnistua vallan hyvin. Tämän ohjeen mukaan voit myös valmistaa laatikkomassan vaikka jo marraskuussa ja pakastaa sen kuten kohdassa 4b.) ohjeistetaan. 

Valmis perunalaatikko on juoksevaa, rusehtavaa ja makeaa

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

 

Vaihe 1.)

2,5 kg perunaa, jotka keitetty ilman suolaa. Jauhoinen perunalaatu parempi!

3,5 dl vehnäjauhoja

1,5dl perunoiden keitinlientä, jauhoisiin perunoihin huomattavasti enemmän, jopa 4 dl!

 

Soseuta perunat mieluiten lihamyllyssä tms. Älä tee liisterimäistä sosetta näistä millään nopeakierroksisella koneella. Vatkain kelpaa tähän. Lisää vaiheen nro 1 aineet keskenään huolellisesti ja laita laakeaan vuokaan. Vuoka laitetaan uuniin imeltymään lämpöiseen, mutta ei kuumaan. Lämpötila saa olla noin 50 astetta, käytä mittaria. Jätä vaikka uunin luukku vähä raolleen ja imellytä noin 2-3 tunnin ajan. Jos lämpö nousee liian kokrkealle, ei imeltyminen toimi.

 

Vaihe 2.)

max. n. 2 dl tummaa siirappia

sulatettua voita n. 150g

2,5tl suolaa

Sekoita huolellisesti soseutettuihin perunoihin vatkaimella.

 

Vaihe 3.)

1,25 dl maitoa

Sekoita huolellisesti vatkaimella perunasoseeseen.

 

Vaihe 4a.) "Heti paistoon"

Jos nyt paistat laatikot saman tien, voitele voilla laakea paistoastia ja kaada perunamassaa astiaan noin vähän yli puoleen väliin astiaa. Uunissa massa kiehuu helposti reunoista ja kiehuu yli jos vuoka on piripintaan täytetty. Paisto noin 150 astetta ja kauniin ruskeaksi.

 

Vaihe 4b) "Pakastimen kautta"

Jos kuitenkaan et vielä paista laatikoita, voit kauhoa massan hyvin kestäviin esim. minigrip-pusseihin, esim. kahteen eri pussiin ja pakastaa. Kun paistamisen aika lähestyy, ota pakastimesta pussi jääkaappiin sulamaan noin 24 tuntia aiemmin ja anna sulaa rauhassa. Kun massa on sulannut ja paistamisen aika on, siirry vaiheeseen 4a.) ja pursota massa pussista uunivuokaan.

 

 

 

 

 

 

Raakamassa

Laita imeltymään

Hienonnettuun kypsään perunaan jauhot

Laatikot uunissa, perunalaatikko ylimmäisenä

Valmiina kauniin ruskea. 150 astetta noin 1 tunti.