Munajuusto

Munajuusto tehdään kotioloissa täysin ilman juoksuttimia eikä ole mitenkään erityisen konstikas tehtävä. Ainoa mitä tarvitaan, on oikeanlaiset raaka-aineet ja jatkuva läsnäolo.

Tämä on myös muistettava valmistaa vuorokautta ennen tarjouílua.

Munajuusto kuvassa alhaalla keskellä

Munajuusto

Tarvikkeet:

Puinen juustokehikko tai vaikkapa tiheäkuvioinen siivilä tms. ja puhdas sideharsokangas. 

 

Aineet:

1-2 litraa punaista maitoa, luomu on parasta

3 prk "punaista" kunnon viiliä kunnon rasvaprosentilla. Vähärasvaiset kevyttuotteet ei  tähän kelpaa

3-4 kpl kananmunia

tai/ja kirnupiimää 1litra, esim jos käytät 1 litran maitoa

 

Työvaiheet:

1.)

Laita levylle iso teräskattila, johon kaadat maidon. Laita levy täydelle teholle. Älä lähde minnekään. 

 

2.)

Ota esille kulho, johon laitat muut aineet ja sekoita ne tasaiseksi pöperöksi. Seuraa toisella silmällä jatkuvasti maitoasi kattilassa. Et saa missään tapauksessa laittaa levyä pienemmälle.

 

3.)

Kun maito alkaa nousta kattilassa ylöspäin, kaada sekoittaen mukaan kulhosta muiden aineiden tasainen pöperö. Sekoita jatkuvasti, älä missään nimessä edelleenkään siirrä levyä pienemmälle. Sekoittele ja seuraa keitostasi, kun pulpahtelee ja nopeasti kiehahtaa, heraa alkaa muodostua, siirrä kattila syrjään kuumalta levyltä ja sammuta levy.  

 

4.) Anna keitoksen olla heroineen hellalla kylmän levyn päällä 1-2 tuntia.

 

5.) Kastele sideharso, puristele liika vesi pois siten että kangas on kostea ja asettele se kehikkoon.

 

6.) Siirrä reikäkauhalla herat kulhoon, lisää mausteet. Esimerkiksi suola ja aromisuola ja/tai yrttisuola tai näiden kaikkien sekoitus ja kunnon kourallinen persiljasilppua ja/tai ruohosipulisilppua. Sekoita vatkaimella.

 

7.) Maista seos, sen on maistuttava hyvältä, ei saa olla suolaista, tämä syödään vasta huomenna ja suolan maku vielä vähän voimistuu tarjoiluhetkeen mennessä. Kun on sopivaa, kaada tai kauho seos kehikkoon kostean sideharson päälle. Aseta painoksi lautanen tai juustokehikon puinen paino. Tarkoitus on painaa herasta kiinteä juustopalanen muotin mukaan. Kerää sideharson liepeet päälle ja siirrä kehikko astiaan, johon juustosta voi valua nesteet rauhassa. Siirrä astiat jääkaappiin yöksi. 

 

8.) Seuraavana päivänä poista paino ja siirrä harsot syrjään, kippaa tarjoiluastiaan juusto ja nypi rauhassa pois harso. Säilytä kylmässä tarjoilua varten.

 

 

 

Munat, viili ja piimä sekaisin eri kulhoon

Kattilassa maito kiehuu ja "nousee". Nyt kaadat pöperön kattilaan jatkuvasti sekoittaen

Herottumista alkaa tapahtua

Herottumista on tapahtunut kunnolla lisää kylmällä levyllä

Heran joukkoon pippurisekoitusta, ruohosipulia ja persiljaa. Sekoita vatkaimella sileäksi