Juhlasalaatti

Usein saatamme hätinemme ostaa kaupan tiskiltä italiansalaattia juhlapöytään ja pienoinen pettymys saattaa kuulua kuvioon, mutta itsekin pienellä vaivalla voimme valmistaa maistuvan salaatin. Jos haluamme juhlapöytään yhden pastasalaatin, tämä vaihtoehto on loistava ja melko helppo näppärälle emännälle vaikka vasemmalla kädellä ja toinen silmä kiinni valmistettavaksi.

Juhlasalaatti ilman kastiketta

Juhlasalaatti ilman kastiketta

Juhlasalaatti

Aineet ja työvaiheet:

Tämän pastasalaatin aineet on enemmänkin vähän sinne sun tänne tai sinne päin, sillä voit itse päättää mitkä on salaattisi suhteet ja miten ison kulhon tätä oletkaan valmistamassa. Tässä nyt jonkinmoinen suuntaa antava ohje:

Noin 3-4 dl kuviopastaa, jotka keität miedossa suolavedessä, huuhtele kylmällä vedellä  kypsänä lävikössä ja ravistele vedet pois. Varo keittämästä pehmeäksi muhjuksi.

0,5-1 kpl omenaa pienittynä 

1-1,5 kpl tuoretta kurkkua paloiteltuna

1-2 pussia herne-maissi-paprikaa

tai  1 säilyketölkki herneitä, 1 säilyketölkki maissia ja tuoretta paprikaa paloiteluna 1-2 kpl eri värejä. Valuta tölkeistä vedet pois ennen sekoittelua.

Noin 400g palvikinkkupala tai vastaava

Pieni pala purjoa silputtuna

Persiljasilppua

Sekoita kaikki yhteen isossa kulhossa, mutta jaa tässä vaiheessa salaattiaineet kahteen eri kulhoon, jos aiot tarjota tätä vaikkapa kahtena eri päivänä. Sekoita kastike vasta vähän ennen tarjoilua ja siihen osaan, jonka haluat tarjoilla. Kastike on määrältään suhteellisen sopiva puolikkaaseen salaattimäärään.

Valmista kastike:

Voit valmistaa tämän kastikkeen vaikkapa mukiin, käytä lusikkaa tai haarukkaa sekoitukseen.

Majoneesia noin 0,5-0,75 dl

ketsuppia noin 0,5-0,75 dl

Makeaa sinappia, esim. Yyterin sinappia tai Matin Mainio tms. 0,5-0,75 dl

Nämä määrät on vähän sinne päin, eli et todellakaan ala liata desilitran mittaasi näissä, vaan puristelet  surutta mukiisi arviokaupalla jokaista suht saman verran...

Pippurisekoitusta myllystä reilusti perään

Sekoita sekaisin ensin mukiin ja sekoita koko komeus salaattiin. 

Kastikkeen määärä voi näyttää pieneltä salaatissa, mutta sekoita se kunnolla, sen ei kuulu lillua kastikkeessa. Voit koristeella salaatin vielä persiljasilpulla tai jollain muulla tuoreyrtillä, jos sinulla on jotain reilusti käytettävissä. 

Muista maistaa ja maistella. Jos tuntuu pliisulta ja mitäänsanomattomalta, lisää mausteita, vaikkapa makeahkoa chilisaucea ja pippurisekoitusta myllystä. Mausta mielesi mukaan sellaiseksi kuin haluat.

Kaada salaatti tarjoiluastiaan ja siirrä kylmään kunnes se tarjoillaan.

Juhlasalaatti valmiina vasemmalla kulhossa

Juhlasalaatti valmiina vasemmalla kulhossa