Tämä kerroksittaisena toteutettu juureslaatikko on maistuva perunaton, gluteeniton ja maidoton ruoka. Jos jauhelihan tilalla haluaa käyttää soijarouhetta, saa siitä myös mahtavan vegeversion.

Juureslaatikko

Tämän juureslaatikon ensiesiintyminen on tapahtunut äitini toimesta muutama vuosikymmen sitten siitä yksinkertaisesta syystä, että ruokapöydästä hävisivät huonosti porkkanaraaste ja lantturaaste, eikä äidillä ollut innostusta heittää raasteita roskiin. Silloin juureslaatikon yhtenä ainesosana oli raastettu peruna, jonka tilalla tässä ohjeessa siis nyt kyssäkaaliraaste. Perunaa käytettäessä laatikon liemi imeytyy paremmin kuin kyssäkaaliraastetta käytettäessä. 

VINKKI: Kyssäkaalia käytettäessä laatikkoon laitettavan liemen kanssa pitää olla tarkkana. Jos sitä laittaa runsaalla kädellä, on valmiissakin laatikossa todennäköiseseti reilusti lientä, koska raasteet eivät lientä ime samoin kuin esim. peruna. Kuka estää laittamasta laatikkoon vaikka molempia, kyssäkaalia ja perunaa...

Vegeversion saat valmistettua hienosti käyttämällä jauhelihan sijaan soijarouhetta, joka on liotettu, paistettu, maustettu.

Juureslaatikko

Aineet:

2-3 kpl kyssäkaalia

4-5 kpl porkkanaa

0,5 - 1 kpl lanttua

1 kg naudan jauhelihaa

1 kpl sipuli

2 kynttä valkosipulia

3 kpl kasvisliemikuutioita

7-9 dl vettä kuumana

voita vuuan voiteluun 

 

Mausteet jauhelihalle:

2 rkl yrttisekoitusta

0,5-1 tl suolaa

2 tl pippurisekoitusta

1 rkl timjamia

2 tl paprikajauhetta

1 rkl jauhelihamaustetta (sis. suolaa)

Kerros 1: Kyssäkaaliraaste vuuan pohjalle

Kerros 2: Paistettu ja maustettu jauheliha

Kerros 3: Raastettu porkkana

Kerros 4: Raastettu lanttu ja pilkotut sipulit

Lisätään liemi

Työvaiheet

1.

Alkuvalmistelut:

Kuori ja raasta kyssäkaalit, porkkanat ja lanttu. Pidä raasteet erillään toisistaan.

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulit silpuksi.

Paista ja mausta jauheliha.

Valitse isohko uunivuoka ja voitele se valmiiksi.

 

2.

Kerrosten latominen:

Lado kyssäkaaliraaste vuuan pohjalle kerrokseksi 1.

Lado suurin osa, arviolta 3/4 paistetusta jauhelihasta vuokaan kerrokseksi 2.

Lado porkkanaraaste jauhelihan päälle kerrokseksi 3.

Lado lantturaaste kerrokseksi 4.

Ripottele lantturaasteen päälle pilkotut sipuli ja valkosipuli.

 

3.

Liemen valmistus:

Keitä vettä 7-9 dl ja sekoittele joukkoon murustetut 3 kpl kasvisliemikuutioita. Jos haluat laatikostasi gluteenittoman, valitse kaupasta gluteenittomat kuutiot. Jos haluat käyttää lihaliemikuutioita tai yrttiliemikuutioita, nekin tässä käyvät ihan mainiosti.

 

4.

Loppukiri:

Kaada lientä uunivuokaan ja painele lusikalla aineita tiukkaan. Kaada lientä vain sen verran, että aineet peittyvät juuri ja juuri. Ei haittaa, vaikka vuoka jäisi aavistuksen verran liemestä jopa vajaaksi. Lado päälimmäiseksi kerrokseksi loput paistetusta jauhelihasta ja halutessasi voit ripotella päälle mausteita, joista erityisesti pidät. Minun valintani oli chilirouhe ja yrttisekoitus. Tasoittele kokonaisuus vielä lusikalla lopuksi ja paista uunin keskitasolla 200 astetta 50-60 minuuttia. Jos uunisi on ärhäkkä ja laatikon pinta tummuu nopeasti, paista miedommalla lämmöllä, jolloin ehkä vaatii pidemmän kypsymisajan. 

Kokeile lopuksi veitsellä, että kaikki juurekset ovat pehmeitä. Anna vetäytyä ainakin  n. 15 minuuttia. 

Päälimmäiseksi loppu paistettu jauheliha

Pinnalle voit ripotella yrttisekoitusta ja hippasen chilirouhetta ja uuniin!

Paistettu 200 astetta 50-60 min. Valmis!